Hverdagens træning

Denne side vil indeholder lidt om hvad vi selv træner med vores hvalpe. Træningen vil være fokuseret på nogle af de udfordringer vi føler der især kan være med Corgi-hvalpe. Alle vores Corgier har været vidt forskellige, men der er selvfølgelig lighedspunkter. Ligeledes kan den måde vores hverdag fungerer på, være forskelilg fra kommende hvalpe-ejere, men det følgende kan tages som et godt udgangspunkt. 

Grunden til at dette afsnit om træning er udelukkende at vi i Kennel Nemo føler træning er utrolig vigtig for hvalpe og især Corgi-hvalpe, da de kan være en håndfuld fra starten. Vi træner selv vores hvalpe fra start og opfordre alle vores hvalpekøbere til at gøre det samme. Det skal dog understreges at træningen ikke kan erstatte den træning der sker på hvalpeholdene, da den socialisering, miljøtræning og fokustræning der sker på hvalpehold er uundværlig. Derfor skal det følgende mere ses som de træningsmuligheder man har inden hvalpeholdene begynder. 

 

I Kennel Nemo gør vi meget ud af at præge hvalpene, så de får den bedste mulige start og deres personlighed virkelig kan blomstre. Hvordan vi gør det og hvilke metoder vi benytter kan I læse mere om på dette link: 

 

Lidt om Corgi-hvalpe. 

Corgier er selvstændige, lynende intelligente, initiativrige, lydsensitive og nysgerrige energibundter der elsker at gå på opdagelse. De kan løbe solen sort og de elsker at lege og finder gerne selv på lege hvis man ikke aktiverer dem. De elsker kontakt med deres ejere, men de er også MEGET draget af omverdenen. De er meget sociale og vil være hvor ejerne er (Det gælder også sofaen) Grundet deres intelligente væsen, så skal de ikke øve en adfærd ret meget før den sidder fast. Det gælder både den adfærd man gerne vil have og den man ikke vil have. Der er dog ikke noget som sidder så fast at det ikke kan trænes/leges væk. Det kræver blot en indsats. 

 

Nedenunder er vores tips til hvad man kan træne/lege med sin dejlige energibundt og hvad vi føler er essentielt for Corgier. Alle træningslege starter i et rum/stue unden forstyrrelser og hvor hvalpen er tryg! Træningen nedenfor er udelukkende positiv og straf hører ingen steder hjemme hos Kennel Team Nemo. Alt foregår i hvalpens tempo. Det er vigtigt at det er sjovt for hvalpen at træne/lege med os. Ellers så gider den ikke. Hvalpen er næsten udelukkende styret af deres instinkter og følelser og det er op til os (hunde-ejere) at lære hvalpen ro og selvkontrol.  

 

Ro Træning

Ro-træning står først på listen, fordi det er så vigtigt. Corgier (og hvalpe generelt) er nysgerrige energibundter, der sjældent har en stop-knap. Den skal installeres vha. træning. Derfor belønner vi med godbider når hvalpen er i ro. Det kan være svært at spotte tidspunkterne hvor hvalpen er rolig, men de er der : )

Eksempelvis når hvalpen er i kurven og der er lyde udenfor, men hvalpen bliver i sin kurv istedet for at følge efter lyden. Her kan man give en stille godbid som belønning. Jo mere man fanger de øjeblikke, jo mere forstærker man hvalpen i at ro er en god ting. De første par gange man giver godbiden, vil hvalpen højst sandsynligt følge efter, for at få flere godbider. Det er ikke det vi træner dér og derfor ignorere vi bare hvalpen. På et tidspunkt er hvalpen rolig igen og man får en ny mulighed for at belønne : )

 

- Kurvetræning

Meget simpelt at træne, men uendelig vigtigt for hvalpen at have et sted hvor den kan være i fred for alle (også os som ejere)

Start med at kaste en godbid i kurven og vent til at hvalpen har taget godbiden. Så kaster vi én mere. Efter lidt tid vil hvalpen går i kurven, da det er der hvor gidbiderne bliver kastet hen alligevel. Når hvalpen er i kurven, så ros ros ros og giver godbider generøst. Jeg placerer altid godbiderne i kurven foran hvalpen, så det er nemmere for hvalpen at associere kurven med godbiden. Hvis jeg fodrede med hånden, så associere hvalpen nemmere min hånd med godbiden og det er ikke dét vi træner. Efter et par dage med successer, så sæt en kommando på såsom "kurv, tæppe eller ro". 

Husk. Alt kan være en "kurv". Når hvalpen har en forståelse for at det er hvor I roser den og giver den godbider for at være, så kan det være alt. Et tæppe kan f.eks. være nemmere at have med rundt til træning, familiefester osv. Det giver hvalpen et sted at være i fred og ro. 

 

Når Corgi-hvalpen bliver overtændt og frapper rundt (Det sker jævnligt : )) Så bruger jeg ikke kurv eller godbider, da hvalpen simpelthen ikke er istand til at fokusere på mig. Istedet så giver jeg den en mulighed for at falde til ro af sig selv, ved at give den et tyggeben, fyldt kong, aktivitetslegetøj, snusemåtte, lickimats eller godbidssøg ude i haven. 

 

- Burtræning

Hvalpe fra Kennel Team Nemo vil være introduceret til bure, da vi selv er store fortalere til bure. Burene er en super måde for hundene at køle sig ned på når de bliver for overgearet. I vores hus står der flere bure rundt omkring, som hundene kan benytter på samme måde som kurvene. Hvalpene skal synes buret er trygt og dejligt og altid sjovt at komme i. Vi giver f.eks. tyggeben i buret eller hænger kød derinde, som hvalpen kan fornøje sig med. Skøn aktivering. Det er vigtigt at det altid skal være sjovt for hvalpen at komme i buret. Hvis man bruger buret til at "sætte hvalpen af i" og ikke har gjort buret trygt for hvalpen endnu, så opnår man ikke andet end at hvalpen gør af frustration for at komme ud. 

Burene kan bruges i det uendelige. De er et sted hvor hvalpen kan finde tryghed og ikke behøver forholde sig til omverdenen (hvilket corgier rigtig gerne vil). 

Kontaktlege og Følg efter

- Kontakt-lege

Simpelt kontakt-lege vil hvalpene være introduceret til, så de kan tage kontakt og holde lidt fokus. Træningen skal fortsættes ved at smide en godbid lidt væk fra hvalpen. Når hvalpen finder godbiden og vender hovedet (en lille smule) mod mig, så roser jeg helt vildt og smider endnu en godbid den anden vej. Rigtig hurtigt finder hvalpen ud af at det er super berigende for den at orientere sig mod mig, da jeg har de bedste godbiderne i hele verden : )

 

- Følg efter Mor og Far

Jeg starter i et rum eller stue inden jeg fortsætter det her udenfor, da det er vigtigt der ikke er forstyrrelser på i starten. Hvalpene vil også have en forståelse for at følge efter os, da vi har introduceret dem for dette i opdrættet. Jeg smider en godbid lidt væk fra hvalpen og bakker eller går væk fra hvalpen når den har spist den. Hvalpen vil følge efter for at få flere og når den når mig, så belønner jeg generøst med godbider imens vi begge går rundt. Når hvalpen er god til det og frivilligt tager kontakt og går med, så kan jeg øge med flere forstyrrelser. For nogle hvalpe kan det være forstyrrende nok at træningen er flyttet udenfor i haven, hvorimod andre kan finde det meget forstyrrende bare at døren bliver åbnet. Tag det, som altid, i hvalpens tempo. Det er vigtigt hvalpen synes det hele tiden er sjovt. Som hvalpen bliver bedre, så sætter jeg snor på og fortsætter træningen. 

Alle gåture for vores hvalpe starter indenfor eller i haven med kontakt-lege. Derudover, så venter vi gerne med at tage hvalpen med udenfor matriklen indtil den har en forståelse for at følge efter os. Vi venter gerne til hvalpen er 3 måneder med at gå udenfor matriklen, da det udover at styrke hvalpens insitament til at følge efter os, også sørger for at alt hvalpens socialiering sker hvor den er allermest tryg. 

Nynne lærer at få snuden under vand
Nynne lærer at få snuden under vand
Nessie følger rundt om keglen
Nessie følger rundt om keglen
Balanceøvelse til hvalpene
Balanceøvelse til hvalpene
Alle hvalpene vil gå balance
Alle hvalpene vil gå balance
Nessie ude på spor
Nessie ude på spor

Ro i haven

Corgiernes hyrde og vagtinstinkt gør at de suger alt ind som omverdenen tilbyder. Derfor kan de have svært ved at falde til ro i haven hvor der er fugle, dufter, mennesker der går forbi, cykler, biler, skateboards og lyde. Corgier er enormt glade for at løbe frit omkring. Det er faktisk en belønning i sig selv. Derfor kan det at løbe og gø efter postbudet langs hækken være en fantastisk selv-belønning for hvalpen. Det er bare ikke særlig hensigtmæssigt for os mennesker. Derfor hav en langline på hvalpen i starten når I er i haven. Det gør at hvalpen er lidt mere under kontrol og den har ikke mulighed for at øve at patruljere. Træn og leg i haven og sørg for at øve ro med hvalpen derude. 

Alene hjemme træning

I det følgende er nogle tips som vi har brugt til vores hvalpe, men det er vigtigt at pointere at alle hvalpe er forskellige og for at opnå en successfuld Alene-hjemme så skal man træne ud fra hvalpens tryghed og ikke ud fra at hvalpen kunne være alene hjemme i 10 min. igår, så kan den nok klare 20 min idag. Det er meget forskelligt for langt tid det tager. 

 - - Hav en radio tændt, da corgien er lydsensitiv. Med radioen tændt, så kan den ikke høre alt for meget støj udefra. Husk at have radioen kørende når I er hjemme også, så den vænner sig til radioen også. 

- - Tag afsted når hvalpen er faldet til ro. Ikke når I skal afsted og hvalpen stadig går rundt. Hvalpen må gerne være vågen, så den ser jer tage afsted, men stadig være rolig. 

- - Lav det ikke til en begivenhed at hvalpen skal være alene-hjemme. Hvalpen er rolig, når vi er rolig. Det gælder også vi kommer hjem igen. Lad være med at sige hej til hvalpen og snak og kæl med den, lige som I kommer ind af døren. Istedet for så siger hej med en rolig stemme og ignorer hvalpen imens I tager overtøjet af. Hvis hvalpen har meget svært ved at lade jer være foran hoveddøren, så går direkte til et andet rum f.eks. køkkenet og lad som om I sætter ting på plads. Når hvalpen falder til ro, så tag kan I tage stille kontakt til den. Husk, både det at I tager afsted og kommer tilbage skal være en ikke-begivenhed for hvalpen. 

Del siden